https://template.vuinsider.com/

Page Nav

HIDE

BREAKING NEWS:

latest

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η προσαρμογή του «μάγου» Φερνάντες, ο κορυφαίος Αραούχο, το πρέσινγκ και η τακτική του Αλμέιδα!

 Ο απεσταλμένος του aek365 στην Ολλανδία, Νίκος Τζαλίδης αναλύει όσα δούλεψε ο Αλμέιδα με τους ποδοσφαιριστές, ακτινογραφεί την εικόνα του Π... Ο απεσταλμένος του aek365 στην Ολλανδία, Νίκος Τζαλίδης αναλύει όσα δούλεψε ο Αλμέιδα με τους ποδοσφαιριστές, ακτινογραφεί την εικόνα του Πάολο Φερνάντες και γράφει για όσα περιμένουμε να δούμε στον δεύτερο γύρο

- Τι σου έκανε εντύπωση;
Η εξαιρετικά γρήγορη προσαρμογή του Πάολο Φερνάντες στο γκρουπ. Είναι μια περίπτωση, που θυμίζει έντονα Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, για τον οποίο άνθρωποι μέσα από την ομάδα, έλεγαν το καλοκαίρι, πως «είναι μαζί μας μόλις μερικές ημέρες, αλλά μοιάζει σαν να βρίσκεται στα Σπάτα χρόνια»! Μια τέτοια περίπτωση, μοιάζει στα δικά μου μάτια και ο Πάολο Φερνάντες, ο οποίος πέραν του αγωνιστικού, ενσωματώθηκε άμεσα σε τέτοιο βαθμό στο υπόλοιπο γκρουπ που συμμετείχε σε… πειράγματα, ένιωθε άνετα με όλους τους συμπαίκτες του και απολάμβανε κάθε στιγμή της παρουσίας του στην Ολλανδία, εντός και εκτός γηπέδου.

- Ποιος ξεχώρισε και γιατί;
Ας ξεκινήσουμε από πίσω προς τα μπροστά. Σίγουρα ξεχώρισε ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς, ο οποίος από την πρώτη προπόνηση, από τις πρώτες του στιγμές στο Burgh Haamstande, έδειξε πως έχει… χτυπηθεί ο εγωισμός του που’ χει χάσει τη θέση του βασικού, και κυριολεκτικά… σκύλιαζε σε κάθε άσκηση για να φωνάξει «παρών». Βεβαίως, σε όλο αυτό, η κερδισμένη είναι η ΑΕΚ, αφού διαθέτει δύο εξαιρετικούς γκολκίπερ (μαζί με τον Αθανασιάδη), να παλεύουν, και να ανεβάζουν καθημερινά τον ανταγωνισμό, για μια θέση. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς έλαμψε με το καλημέρα ο Πάολο Φερνάντες με την υψηλή ποιότητα του, κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω σε σχετική ερώτηση, όμως πρέπει να σταθούμε και στην εξαιρετική εικόνα που είχε ο Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος αφενός ήταν πρώτος σε όλες τις ασκήσεις του Ματίας Αλμέιδα καθημερινά, εκτελώντας μάλιστα αυτές, σε υψηλά επίπεδα έντασης και αφετέρου, έμοιαζε πιο χαρούμενος και πιο απελευθερωμένος από ποτέ.

- Ποιος υστέρησε και γιατί;
Το να πούμε ότι υστέρησε κάποιος, είναι κάπως βαρύ. Μπορούμε να πούμε όμως πως σίγουρα, κάποια νεαρά παιδιά που ταξίδεψαν στην Ολλανδία χρειάζονται σκληρή δουλειά και δουλειά, με την ευρύτερη έννοια, για παράδειγμα να χτίσουν σωστά το σώμα τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν ουσιαστικά σε όλα όσα ζητάει ο προπονητής.

- Που έριξε το βάρος στις προπονήσεις ο Ματίας Αλμέιδα;
Ξεκάθαρα στην πίεση. Στην εξέλιξη της και με μελλοντικό στόχο την τελειοποίηση αυτού του συγκεκριμένου μοντέλου παιχνιδιού που πρεσβεύει η φιλοσοφία του. Μιλάμε άλλωστε, για έναν προπονητή, που όπως παραδέχτηκε, έχει οκτώ στυλ διαφορετικών ειδών πίεσης και κατ’ επέκταση ένα μεγάλο ασκησιολόγιο που μέσα από εκεί τα δουλεύει για να φέρουν αποτέλεσμα. Το εντυπωσιακό όσον αφορά το «pression», όπως το λέει ο ίδιος, δεν είναι μόνο ότι το ζητά από τους παίκτες του. Το σημαντικό είναι, πως έχει έναν μοναδικό τρόπο, και μια ικανότητα, να το περνά στους παίκτες του σε πολύ σύντομο διάστημα. Έχει μια μεταδοτικότητα, που βλέπουμε ακόμα και παίκτες που βρίσκονται μόλις λίγες ημέρες στο υπόλοιπο γκρουπ, όπως ο Φερνάντες αλλά και οι νεαροί της Β’, να αφομοιώνουν σε χρόνο-ρεκόρ τις ιδέες του προπονητή και να τις εφαρμόζουν εντός γηπέδου με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

- Ποιο ήταν το κλίμα στην ομάδα κατά το διάστημα της προετοιμασίας;
Το συγκεκριμένο, απαντάται επί της ουσίας και με όσα είπαμε για τον Πάολο Φερνάντες και το πως  μπόρεσε άμεσα να ενσωματωθεί στο γκρουπ και το πως τον αγκάλιασαν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του. Γενικότερα όμως, η ΑΕΚ λειτουργεί σαν οικογένεια. Το βλέπεις σε κάθε στιγμή, σε κάθε προπόνηση, εντός και εκτός γηπέδου. Είναι κάτι, που έχει κτιστεί αφενός από τον Ματίας Αλμέιδα που έχει φέρει κάποιους κανόνες στα αποδυτήρια και έχει βάλει τη δική του γραμμή ισότητας μέσα στην ομάδα, αντιμετωπίζοντας το ίδιο τον Αραούχο και τον νεαρό Ντάικο, ενώ από εκεί και πέρα υπάρχει ένα γκρουπ παικτών που έχει δέσει αρμονικά και όπως δουλεύουν όλοι μαζί σαν ένα, έτσι τους βλέπεις και εκτός γηπέδου.

- Τι πρέπει να περιμένουμε από την ΑΕΚ στη συνέχεια του πρωταθλήματος;
Η ΑΕΚ θα βαδίσει στην ίδια ακριβώς γραμμή του πρώτου μισού της σεζόν. Ίσως μάλιστα, δούμε μια ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη όσων εφαρμόζει ο Αλμέιδα, πάντα όσον αφορά τον χαρακτήρα που έχει περάσει στην ομάδα, με την γνωστή πίεση, την ένταση στο παιχνίδι της και την γενικότερη επιθετικότητα που βγάζει. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να βελτιώσει, είναι την αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να γίνει πιο κυνική και να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα της παρουσιαστεί έτσι ώστε να μην χάσει βαθμούς με τον τρόπο που το έκανε στον πρώτο γύρο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το -8 που είναι μαγική εικόνα.

- Υπάρχει αυτή τη στιγμή άμεση ανάγκη άλλης μεταγραφής μετά από όσα είδατε;
Ο Ματίας Αλμέιδα το είπε ξεκάθαρα ότι θα ήθελε να γίνουν κάποιες μεταγραφικές κινήσεις τον Γενάρη, επομένως αν αναλογιστούμε τη σοβαρή ζημιά που έχει πάθει ο Μιλάντ Μοχαμάντι στον προσαγωγό, μπορούμε να μιλήσουμε (κατά πάσα πιθανότητα) πως η ομάδα χρειάζεται αριστερό μπακ-χαφ, χωρίς να υπάρχει ειλημμένη απόφαση. Ενδεχομένως, από εκεί και πέρα, η απόκτηση και ενός κεντρικού αμυντικού, θα ήταν χρήσιμη αφού και ο Γιώργος Τζαβέλλας έχει κάποια θέματα τραυματισμού. Εκτιμώ πως αυτές οι δύο θέσεις, είναι σε πρώτη φάση βασικές υποψήφιες για να προχωρήσει η ομάδα σε ενίσχυση.

- Ποιος παίκτης είχε την πιο ηγετική φυσιογνωμία στο διάστημα της προετοιμασίας;
Σίγουρα ο Σέρχιο Αραούχο, βάζει τη σφραγίδα του σε αυτό το κομμάτι με τη συνολική παρουσία του. Όμως, πρέπει να σταθούμε εδώ, κυρίως στον Πέτρο Μάνταλο. Ο οποίος, πέραν του ότι ήταν από τους πιο σταθερούς σε όλες τις προπονήσεις, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση, επιπλέον  έπαιξε κομβικό ρόλο και στην ενσωμάτωση του Πάολο Φερνάντες στο γκρουπ. Εξωαγωνιστικά αλλά και αγωνιστικά. Ιδίως στο δεύτερο, ο Πέτρος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθοδηγητής του Ισπανού εντός γηπέδου, αφού του μιλούσε συνεχώς και προσπαθούσε να του περάσει συγκεκριμένα πράγματα όσον αφορά τις τακτικές λειτουργίες της ομάδας και πολλές φορές έτρεχαν μαζί πλάι-πλάι για να του εξηγήσει τις οδηγίες του προπονητή.

- Ποιος από τους παίκτες της ΑΕΚ Β που είχε μαζί του κρίνεις ότι κέρδισε τις εντυπώσεις;
Ο Χατζηεμμανουήλ είναι ένα παιδί που έχει κάνει άλματα προόδου. Πέραν του ότι έχει στοιχεία αγωνιστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει κάτω από την εστία, παίζοντας σαν ένας σύγχρονος γκολκίπερ, όντας καλός και με την μπάλα στα πόδια, βγάζει και μια προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο που αν δεν την έχεις δεν μπορείς να σταθείς σε αυτό το επίπεδο και πόσο μάλλον όταν είσαι τερματοφύλακας.

- Θεωρείς ότι θα δικαιωθεί ο Αλμέιδα από την επιλογή του να πάει σε πιο κρύο κλίμα;
Ουσιαστικά όλη αυτή η διαδικασία με την παρουσία της ομάδας στην Ολλανδία για την χειμερινή προετοιμασία της, μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν μια… προσομοίωση σε σχέση με το τι θα συναντήσουν οι ποδοσφαιριστές του στην Ελλάδα όπου μην ξεχνάμε ότι αρκετά νωρίς υπάρχει στην επαρχία και ο Βόλος αλλά κυρίως τα Γιάννενα. Το κρύο κλίμα λοιπόν σε συνδυασμό και με τα γήπεδα που ήταν καταπονημένα λόγω και της βροχής που έπεφτε όλες τις προηγούμενες ημέρες, μπορεί να λειτουργήσει σαν μια προσομοίωση και σε κάθε περίπτωση οι δυσκολίες που υπήρξαν εκεί, στο Burgh Haamstande, μπορούν να λειτουργήσουν θετικά σκληραγωγώντας τους ποδοσφαιριστές.

- Πάολο Φερνάντες:
Τα είπαμε παραπάνω για το πόσο γρήγορα ενσωματώθηκε στο υπόλοιπο γκρουπ, ας μιλήσουμε τώρα και καθαρά αγωνιστικά. Αρχικά να πούμε, πως με το καλημέρα επιβεβαίωσε το πολύ υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης που έχει, κάνοντας απίστευτα πράγματα με την μπάλα. Το χαμηλό κέντρο βάρους που διαθέτει, σε συνδυασμό με την έκρηξη, τον έλεγχο της μπάλας, την ακρίβεια στη μεταβίβαση και την ταχύτητα σε σκέψη και… εκτέλεση, τον κάνουν να ξεχωρίζει. Ο Ματίας Αλμέιδα, τον χρησιμοποίησε σε δύο προπονήσεις που έκανε τακτική δεξιά και εκεί αγωνίστηκε βεβαίως και στο φιλικό απέναντι στην Σερένγκ, όπου επιβεβαίωσε, τα όσα έδειχνε στις προπονήσεις. Άλλωστε, από τα πόδια του ουσιαστικά ξεκίνησε και το πρώτο γκολ με την ενέργεια του από τα δεξιά αλλά και το δεύτερο, με την σέντρα-ξυραφιά που έκανε σημαδεύοντας την καρδιά της αντίπαλης άμυνας. Η ικανότητα του, πάντως, με την μπάλα στα πόδια ήταν γνωστή και αναμενόμενη. Το σημαντικό είναι πως ο Ισπανός, ανταποκρίθηκε εξαιρετικά και σε άλλα κομμάτια, που είναι εξίσου σημαντικά για τον προπονητή. Όπως το πρέσινγκ, η επιθετική άμυνα και το να είναι συνεπής τακτικά, βοηθώντας πάντα με ντουμπλαρίσματα το μπακ του, βρισκόμενος πάντα στη σωστή θέση για να λειτουργήσει με ισορροπία και το ομαδικό γκρουπ στην πίεση για την ανάκτηση. Όλο αυτό πάντως, το να ενσωματωθεί τόσο γρήγορα ο Πάολο Φερνάντες εξωαγωνιστικά και αγωνιστικά, μόνο τυχαίο δεν ήταν, αφού πέραν του Μάνταλου, ο Ματίας Αλμέιδα τον είχε συνεχώς από κοντά, τον κατηύθυνε σε κάθε άσκηση που δούλευε η ομάδα στο πρέσινγκ και του εξηγούσε με χαρακτηριστικές κινήσεις από τα πιο απλά, το πως για παράδειγμα θα σκύβει για να έχει καλύτερη ισορροπία στο σώμα του, όταν μαρκάρει, μέχρι τα πιο σύνθετα πάνω στην τακτική. Το σημαντικό είναι πως ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής τα αφομοίωνε γρήγορα και επίσης έβγαζε μια ισχυρή προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο, ιδιαίτερα σημαντική για να κάνει τη μετάβαση από τον Βόλο. Μια προσωπικότητα νικητή, και μια ποδοσφαιρική… αλητεία, υπερ-απαραίτητη για να πετύχει και στην ΑΕΚ του πρωταθλητισμού.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτα στον Δικέφαλο Αετό του Σαββάτου (10/12).