https://template.vuinsider.com/

Page Nav

HIDE

BREAKING NEWS:

latest

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλμέιδα: «Ναι, θα ήθελα μεταγραφές - Να μείνω καιρό στην ΑΕΚ - Αν εκραγεί ο Λιβάι, θα σπάσει ρεκόρ»

  Την είδηση ότι (κατόπιν συνεννόησής του με τη διοίκηση) η ΑΕΚ θα κάνει μεταγραφές τον Γενάρη έβγαλε ο Ματίας Αλμέιδα. Δήλωσε διατεθειμένος...

 


Την είδηση ότι (κατόπιν συνεννόησής του με τη διοίκηση) η ΑΕΚ θα κάνει μεταγραφές τον Γενάρη έβγαλε ο Ματίας Αλμέιδα. Δήλωσε διατεθειμένος να… ριζώσει στον πάγκο και αποθέωσε Γκαρσία-Αραούχο.

Το σύνθημα ενεργοποίησης της ΑΕΚ στις μεταγραφές έδωσε ο Ματίας Αλμέιδα.
Σε συνέντευξή του στα Μέσα που κάλυψαν τη μίνι προετοιμασία στην Ολλανδία ο Αργεντινός παραδέχθηκε ότι θα ήθελε νέους παίκτες και αποκάλυψε ότι έχει συνεννοηθεί ήδη γι’ αυτό με τη διοίκηση.

Αναφερόμενος σε προσωπικό επίπεδο, δήλωσε ευτυχισμένος στην «Ένωση» και διατεθειμένος να μείνει καιρό στον πάγκο της, ενώ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη διάθεση των παικτών ν’ αφομοιώσουν ακόμα περισσότερο τη φιλοσοφία του.

Όσο για το αγωνιστικό σκέλος, χαρακτήρισε τον Φερνάντες «έξυπνο παίκτη με ποιότητα που πρέπει να προσαρμοστεί ανασταλτικά», αποθέωσε τον Αραούχο ως «ψυχή» της ομάδας και προέβλεψε ότι αν… εκραγεί ο Λιβάι Γκαρσία θα τον παρακαλούν όλοι να μείνει και θα σπάσει ρεκόρ στις μεταγραφές.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλμέιδα όπως δημοσιεύτηκε από το «aek365»

-Μεταγραφικά πέραν του Φερνάντες να περιμένουμε και κάτι άλλο; Έχετε διαπιστώσει κάποια ανάγκη που θα καλυφθεί τον Γενάρη;

Έχω ήδη μιλήσει με τη διοίκηση. Και αν τα καταφέρουμε, θα ήθελα να κάνουμε κάποιες μεταγραφές. Είναι πάντα σημαντικό, να μπορείς να πάρεις παίκτες που θα μπορούν να βοηθήσουν και πολύ περισσότερο τώρα, που θα έχουμε ακόμα περισσότερα παιχνίδια. Και οι παίκτες ξέρουν ότι όλοι θα είναι χρήσιμοι και θα χρησιμοποιηθούν μέσα στα επόμενα 30 ματς. Είναι πάντα καλό να έχεις πολλούς παίκτες στο ρόστερ.
-Μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο;

Δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα από σεβασμό στους ποδοσφαιριστές που έχω στην ομάδα. Αλλά εντάξει, αν θα μπορούσα να πάρω τον Μέσι, θα τον ήθελα (γέλια).

-Το καλοκαίρι είχατε πει ότι είχατε δει 80 παίκτες, τώρα;

Δεν έχω δει 80 γιατί είμαστε στη μέση της σεζόν, αλλά έχω δει πάρα πολλούς. Συνέχεια βλέπουμε παίκτες. Και πάντα πρέπει να κοιτάζουμε παίκτες. Και οι άνθρωποι που δουλεύουν στο κλαμπ κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ψάχνουν και βρίσκουν παίκτες, τους παρακολουθούν και μετά τους κοιτάμε και μαζί. Πάντα οι παίκτες που κοιτάζω, με ενδιαφέρει να ταιριάζουν στο δικό μας τρόπο και στη δική μας φιλοσοφία. Και βέβαια, να μπορούν να αφήσουν και κάτι στον σύλλογο, αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε.

-Μετά από επτά ημέρες ποσό ικανοποιημένος είναι εδώ πέρα κι αν βοήθησαν οι συνθήκες στην προετοιμασία;
Είμαι ικανοποιημένος γιατί κάναμε τα απαραίτητα βήματα. Είχα πλάνο να κάνουμε περίπου 14 προπονήσεις και τις περισσότερες τις κάναμε, αν και προέκυψαν κάποια πράγματα που δεν περιμέναμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παιδιών. Είμαι χαρούμενος γιατί είδα πάλι το γκρουπ που είχαμε. Και αυτό το γκρουπ είναι ξανά μαζί. Για αυτό και είμαι ικανοποιημένος από όσα είδα και κάναμε εδώ.
-Είναι μια προσομοίωση οι συνθήκες που δούλεψε εδώ η ΑΕΚ με τις καιρικές συνθήκες που θα έχει η Ελλάδα σε λίγο καιρό με δεδομένο ότι ΑΕΚ έχει δυο ματς στην επαρχίας στο ξεκίνημα;

Δεν ήρθαμε εδώ σκεπτόμενοι αυτό. Περισσότερο από όλα αυτά, θέλουμε να δουλέψουμε ξανά όλοι μαζί, μετά από την μικρή άδεια που πήραμε όλοι. Θέλαμε να είμαστε σε ένα μέρος για να ζήσουμε ξανά ως οικογένεια, όλοι μαζί. Για μένα στο ποδόσφαιρο πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα. Για παράδειγμα: Πηγαίνουμε στην προπόνηση με ποδήλατο. Ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι αυτός που έχουμε συνηθίσει. Αλλά όλοι μας γεννηθήκαμε έτσι για να παίξουμε ποδόσφαιρο στην αρχή. Θέλω οι παίκτες μου να κοιτάνε και λίγο πίσω, πως ξεκινήσαμε. Για να νιώσουν όπως ένιωθαν πριν γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Γιατί θεωρώ ότι έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος που έχουμε τώρα.
Είχαμε να αντιμετωπίσουμε εδώ κάποιες δυσκολίες. Ήταν το κρύο και ο αγωνιστικός χώρος, δεν ήταν ό,τι είχαμε συνηθίσει. Αυτό ίσως επηρεάζει κάποιες φορές, μας αλλάζει τη διάθεση. Ίσως να μην υπάρχει η ίδια επιθυμία. Αλλά εδώ είδα κάτι εντελώς αντίθετο. Τους παίκτες μου δεν τους ενδιέφερε ούτε το κρύο, ούτε η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Πάντα προσπαθούσαν πολύ, γιατί ξέρουν ότι ήρθαμε εδώ να δουλέψουμε και να καταφέρουμε κάποια πράγματα.

- Η ομάδα πάντως δεν φάνηκε καθόλου επηρεασμένη από το γήπεδο ή από το κρύο, είχε την ίδια νοοτροπία όπως στα παιχνίδια που έχουμε δει στην Ελλάδα.

Είναι αλήθεια αυτό. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο στο φιλικό μας. Παρότι είχαμε διαφορετικούς παίκτες που έπαιξαν σε σχέση με τα επίσημα ματς. Αλλά εδώ στην ΑΕΚ έχουμε μία καθαρή ιδέα για το τι θέλουμε να παίξουμε. Και αυτή η ιδέα υπάρχει από την αγωνιστικότητα των παικτών. Πιστεύω ότι ήμουν δίκαιος με βάση τις συνθήκες. Ξέχωρα από έμπειρους, ονόματα, για μένα η προτεραιότητα είναι πάντα η ομάδα. Είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσεις και να εξελιχθείς στο ποδόσφαιρο. Και για μένα είναι ο μόνος ειλικρινής τρόπος απέναντι στους παίκτες. Είτε κάποιες φορές τους αρέσει, είτε κάποιες άλλες όχι.
Όλοι οι παίκτες είναι το ίδιο για μένα. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Και αυτός ο τρόπος μας επιτρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Διότι έτσι κανείς δεν μπορεί να νιώθει ήρεμος. Έτσι κανείς ποδοσφαιριστής δεν έχει σίγουρη την θέση του. Είμαστε σε μία μεγάλη ομάδα με μεγάλη ιστορία. Και πρέπει κάθε φορά να την σεβόμαστε. Σε κάθε προπόνηση. Και για αυτό είμαι ένας προπονητής που δίνω πάντα προτεραιότητα στην ίδια την ομάδα. Πιστεύω πολύ στην ομαδική δουλειά. Ειλικρινά το πιστεύω. Για μένα έχει την ίδια αξία ο πιο νεαρός, με τον πρώτο σκόρερ της ομάδας. Το λέω γιατί το πιστεύω, όχι γιατί θέλω να φαίνομαι καλός. Ειλικρινά το πιστεύω.

-Τι σας ικανοποίησε και αν σας προβλημάτισε κάτι στην προετοιμασία;

Θέλω τα πάντα να τα βλέπω με θετική ματιά. Ακόμη και από την χειρότερη κατάσταση, μπορείς να βγάλεις κάτι θετικό. Κοιτώντας τον αρνητικό, μπορείς να πεις ότι κάτι έκανε λάθος. Είναι μάθημα να βλέπεις τα λάθη σου. Αυτό πιστεύω. Με αυτό τον δρόμο μεγαλώνεις και γίνεσαι καλύτερος. Τα θετικά πράγματα που είχαμε εδώ είναι ότι διατηρήσαμε και συνεχίσαμε να κάνουμε ό,τι ακριβώς δουλεύαμε τόσο καιρό. Έχουμε 30 ματς ακόμη. Πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Αυτό κάνουμε από την αρχή. Είδα καλά πράγματα όμως. Είχαμε περισσότερο χρόνο εδώ ως ομάδα. Έχω μια εξαιρετική σχέση με τη διοίκηση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή. Είμαστε στην ίδια κατεύθυνση όλοι. Και έτσι τα πράγματα μόνο καλά πάνε. Για μένα αυτό είναι κανόνας, σε κάθε πλάνο, σε κάθε ομάδα.

-Σε ποιους τομείς δούλεψε και αν σε σχέση με το Άλκμααρ προσπάθησε να εξελίξει το πλάνο με το πρέσινγκ;

Είχαμε μία διακοπή στην σεζόν λόγω του Μουντιάλ. Οι προπονητές πολλές φορές έχουμε πρόγραμμα πως πρέπει να δουλέψουμε. Αλλά όταν μπαίνεις στο γήπεδο, αλλάζεις. Χρειάζεται εξυπνάδα που πιστεύω την έχω και διαχείριση διαφορετικών σεναρίων της προπόνησης. Όποτε σκέφτομαι και προγραμματίζω να κάνω κάτι, πρέπει να έχω 2-3 πλάνα για αυτό. Διότι τα πράγματα αλλάζουν και το γήπεδο μπορεί να είναι κακό, μπορεί να βρέχει. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα. Δώσαμε στους παίκτες ένα πρόγραμμα για τα ρεπό, για την μεγάλη άδεια. Οι παίκτες έκαναν και κάνουν αυτό που πρέπει. Διότι οι προπονήσεις είναι δύσκολες. Αν δεν το κάνουν, θα εκτεθούν τη δεύτερη ημέρα προπονήσεων.
Είμαι χαρούμενος γιατί το έκαναν όπως έπρεπε και έδειξαν επαγγελματισμό. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα όταν επέστρεψαν. Και έτσι μπορούμε να δουλεύουμε και με διαφορετικά στυλ προπονήσεων. Μπορεί οι προπονήσεις εδώ να μην ήταν μεγάλες, αλλά θέλαμε την ποιότητα σε αυτές και στη δουλειά. Όλα αυτά δεν εγγυούνται τίποτε. Το ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε πριν 200 χρόνια. Μπορεί να προγραμματίζεις και να ετοιμάζεις, και να συμβεί κάτι και να πάνε όλα πίσω. Όσο περισσότερο δουλεύεις, τόσο πιο καθαρό είναι το μήνυμα που δίνεις και οι παίκτες καταλαβαίνουν καλύτερα και περισσότερο. Και έχεις έτσι περισσότερες ευκαιρίες να πάνε καλά τα πράγματα για σένα.

- Όλα αυτά που είπατε είναι και ο λόγος που δεν είχαμε μεγάλα κομμάτια τακτικής στην χειμερινή προετοιμασία και δούλεψαν οι παίκτες περισσότερο στο πρέσινγκ και στην φυσική κατάσταση;

Είναι σωστό αυτό. Το πρόγραμμα για αυτές τις 12-14 προπονήσεις ήταν να… ανάψει ξανά η φλόγα, να γίνουν ξανά οι παίκτες μαχητές. Να υπερασπίζεται η ομάδα την μπάλα όταν πρέπει. Να μάχεται. Και για αυτό χρειάζονται οι σωστές θέσεις, για να το κάνεις σωστά. Έτσι είχαμε πολλές ασκήσεις με επαφές με την μπάλα και συνεχή κίνηση. Είχαμε πολλές ασκήσεις, με διαφορετικό στόχο κάθε φορά.

Παράδειγμα έχουμε 8 διαφορετικά παιχνίδια και ασκήσεις σε χώρους. Κανένα δεν είναι το ίδιο. Έχουμε 8 τύπους πρέσινγκ. Κανείς δεν είναι το ίδιο. Δουλέψαμε και 2vs1, 3vs1, 4vs2 και συνεχίζεις για να φτάσεις εκεί που θες. Κάθε άσκηση έχει 2 πλευρές. Και αυτό που δεν είδατε εδώ, είναι κάτι που δουλεύω μία ημέρα πριν τα ματς. Δεν θέλω η ΑΕΚ να είναι μία ομάδα ρομπότ. Θέλω να έχει πολλές παραλλαγές. Με θέσεις και διαφορετικές κινήσεις. Το πρέσινγκ μας έχει πάντα διαφορετική στόχευση σε κάθε ματς. Και με κάθε αντίπαλο αλλάζει, διότι βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε τακτικά και τεχνικά στο ματς.

-Είδαμε τον Πάολο Φερνάντες το πόσο γρήγορα ενσωματώθηκε στην ομάδα, μοιάζει σαν να είναι καιρό στην ΑΕΚ, πως τον είδατε εσείς;

Είναι ένας έξυπνος παίκτης. Είναι ένας παίκτης με ποιότητα. Όμως, πολύ σημαντικό για την ομάδα μας, είναι και το ανασταλτικό κομμάτι που φυσιολογικά δεν μπορεί να το έχει ακόμα στο βαθμό που το έχουν οι συμπαίκτες του. Σήμερα, ήταν το πρώτο ματς που έπαιξε μαζί μας μετά από λίγες μέρες προπονήσεων, αλλά σίγουρα, τον επιλέξαμε να έρθει επειδή τα χαρακτηριστικά που έχει τα θέλουμε στην ομάδα και τώρα, πρέπει να τον δουλέψουμε για να αποκτήσει και το δικό μας στυλ παιχνιδιού.
Σίγουρα, θα έχει μεγάλη και γρήγορη πρόοδο, γιατί μιλάω πάρα πολύ μαζί του. Βοηθάει και η κοινή γλώσσα που μιλάμε οπότε μαθαίνει γρήγορα, είναι ένας πολύ καλός επαγγελματίας. Πέρασε όλα τα τεστ φυσικής κατάστασης, είναι σε καλή φόρμα, έχει καλή ψυχολογία και είναι πολύ σημαντικό ότι το γκρουπ τον δέχτηκε πολύ καλά.

-Είδαμε την ΑΕΚ στο πρώτο μισό της σεζόν να βγάζει συγκεκριμένα στοιχεία στο γήπεδο, όπως η πίεση και το πρέσινγκ. Σκέφτεστε, να προσθέσετε πράγματα στο ήδη υπάρχον πλάνο;

Με ρωτάτε για νέα πράγματα, δεν είμαι εδώ για να σας πω ψέματα. Θέλω να κάνουμε τα ίδια! Άμα κάνουμε τα ίδια, θα πάμε πολύ καλά. Άμα κάνουμε τα ίδια λίγο καλύτερα, θα γίνουμε τέλειοι. Για μένα, το πιο δύσκολο πράγμα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στη ζωή, είναι να κρατάς μια ισορροπία και μια σωστή γραμμή. Έτσι είμαι στο ποδόσφαιρο, έτσι είμαι και στη ζωή μου. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ γεννήθηκα σε φτωχή οικογένεια. Το ποδόσφαιρο άλλαξε τη ζωή μου και άλλαξε και τη ζωή της οικογένειας μου. Αν πίστευα ότι πέτυχα στο ποδόσφαιρο και τα πάντα λυθήκαν και όλα θα ήταν καλά για μένα και την οικογένεια μου, κάποια στιγμή θα βρισκόμουν πάλι πίσω και να μην έχω τίποτα.
Δεν ήθελα να ξοδεύω τα πάντα, ήθελα να έχω μια σωστή γραμμή. Για να μείνεις στη σωστή γραμμή, πρέπει να κοιτάς και πίσω. Δεν θέλω να κοιτάω πίσω και να σκέφτομαι τα καλά και ό,τι έχω πετύχει. Θέλω όταν κοιτάω μπροστά, να βλέπω εκεί που επιθυμώ να φτάσω στο μέλλον. Και έτσι, κρατάω και στην προσωπική μου ζωή μια ισορροπία, που είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες, που νομίζουν ότι έχουν πετύχει και σε κάποια στιγμή ηρεμούν, αν το κάνουν αυτό, πολύ σύντομα θα επιστρέψουν πίσω εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν. Επίσης οι ομάδες που είναι χαμηλά, αλλά δεν έχουν ξεκάθαρο στόχο, θα μείνουν χαμηλά. Οι ομάδες που θέλουν να πάνε ψηλά, πρέπει να κρατάνε ισορροπία και να μην φεύγουν από την γραμμή που έχουν. Και εγώ νομίζω ότι στο ποδόσφαιρο, είσαι στο πικ όταν είσαι πρωταθλητής.
Επίσης το pick για εμάς στην ΑΕΚ, μπορεί να είναι όταν μπορεί να προκριθείς στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι η ομάδα να έχει ένα δικό της στυλ. Μπορεί σε κάποιους να αρέσει σε άλλους όχι, σε άλλους λιγότερο, σε άλλους περισσότερο σε άλλους καθόλου, αλλά σε κάθε περίπτωση, μια ομάδα πρέπει να έχει το δικό της στυλ. Με αυτό το ξεκάθαρο στυλ, θα κρατήσεις και σταθερά τη γραμμή σου.
Αν ο προπονητής τη μια μέρα προσπαθεί να περάσει ένα στυλ συγκεκριμένο και μετά από δύο μέρες, το αλλάξει, και μετά από δυο μέρες πάει πάλι να κάνει κάτι άλλο ο παίκτης δεν πείθεται. Αυτό το ξέρω πολύ καλά γιατί ήμουν κι εγώ ποδοσφαιριστής. Τώρα, έχουμε τη δική μας γραμμή και πάνω εκεί θέλουμε να πάμε μέχρι το τέλος. Πιστεύω ότι το πρώτο μέρος της σεζόν πήγε καλά γιατί κρατήσαμε αυτή τη γραμμή. Είχαμε πολύ καλά παιχνίδια, κάποια ίσως όχι, σε κάποια άλλα χάσαμε ευκαιρίες, αλλά από την πρώτη στιγμή, η ομάδα, έχει την ίδια ξεκάθαρη ιδέα. Και όταν έχεις μια ξεκάθαρη ιδέα, δεν φοβάσαι κανέναν στο ποδόσφαιρο. Γιατί το ποδόσφαιρο, παίζεται εδώ και 200 χρόνια και εγώ δεν είμαι εδώ για να ανακαλύψω τίποτα περίεργο ή παράξενο. Ούτε να ανακαλύψω κάτι που κάποιος δεν ανακάλυψε πριν.
Οπότε πιστεύω στη δουλειά μας, πιστεύω στους παίκτες μου, πιστεύω στη διοίκηση και μου δίνει μεγάλη χαρά, να βλέπω την ευτυχία που αισθάνονται οι φίλοι της ΑΕΚ αυτή την περίοδο. Για μένα, είναι υπέροχο να περπατάω στο γήπεδο μας. Είμαι συναισθηματικός άνθρωπος και πάντα έτσι ήμουν σε όλες τις ομάδες και έχω πάντα συναισθήματα για τις ομάδες που μου δείχνουν στοργή και παλεύω μέχρι τέλος, για να μην χάσω αυτό που μου δίνουν. Είμαι ευτυχισμένος εδώ και θέλω να είμαι στην ΑΕΚ για πολύ καιρό ακόμη.

-Βλέπουμε ότι η ίδια φιλοσοφία και νοοτροπία διατηρείται ακόμα κι αν αλλάζουν αρκετοί παίκτες. Το ρωτάμε γιατί υπάρχουν αρκετές απουσίες, αλλά η λογική μένει ίδια. Είναι σημαντικό για εσάς αυτό;

Συμφωνώ και λυπάμαι για τους τραυματίες. Δυστυχώς είχαμε κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς με σημαντικούς παίκτες. Όμως, όλα τα παιδιά που ήρθαν και πήραν τη θέση παικτών που απουσίαζαν, έκαναν την ίδια δουλειά και έπαιξαν με την ίδιο τρόπο. Είναι κάτι που οφείλουμε να το κάνουμε. Το βασικό πάντως, αυτό που μας νοιάζει, είναι να επαναφέρουμε τους παίκτες που τραυματίστηκαν, όπως τον Ελίασον και να δούμε αν ο Μοχαμάντι θα μείνει εκτός για πολύ καιρό. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει μέχρι 30 του μήνα, ποιοι από τους παίκτες μας θα είναι έτοιμοι. Φυσικά, πάντα το καλύτερο, είναι να έχεις όλους τους παίκτες διαθέσιμους. Βέβαια τότε έχω πρόβλημα ποιον θα πρωτο-διαλέξω, αλλά αυτό είναι ένα καλό πρόβλημα.
-Επίσης το καλοκαίρι στο Άλκμααρ, είχατε κάνει ειδική αναφορά στους νεαρούς αθλητές που είχαν ακολουθήσει τότε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Είδαμε ότι και τώρα επιλέξατε να έχετε μαζί σας αρκετούς νεαρούς και παίκτες από την ΑΕΚ Β…
Είμαι ικανοποιημένος με την πρόοδο κάποιων, απ’ αυτά τα παιδιά. Ήμουν παίκτης και ήμουν νεαρός όταν ξεκίνησα. Και ξέρω, ότι κάθε νεαρός για να προοδεύσει θέλει χρόνο και υπομονή. Δεν πρέπει να τους κάψουμε, πρέπει να ξέρουμε τη σωστή στιγμή που θα τους βάλουμε μέσα ή θα τους βγάλουμε έξω, ειδικά εδώ που μιλάμε για μια μεγάλη ομάδα όπως η ΑΕΚ. Αυτοί που γεννιούνται σε ένα κλαμπ, πρέπει να προχωράνε σιγά-σιγά γιατί είναι παίκτες που είναι ταυτισμένοι με την φανέλα της ομάδας τους και εγώ θέλω παίκτες που να έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν στο κλαμπ. Θέλω οι παίκτες, να νιώθουν ευτυχία και συγκίνηση όταν φοράνε τη φανέλα. Είμαι εδώ μόνο 6 μήνες και νιώθω ήδη το συναίσθημα των φιλάθλων μας. Ελπίζω ότι και οι παίκτες μου αισθάνονται το ίδιο και καταλαβαίνουν την αξία αυτού που έχουν τώρα, σε σχέση με αυτό που δεν είχαν πριν.
Αυτό είναι μια δύσκολη διαδικασία γιατί το ποδόσφαιρο αλλάζει πολύ οπότε είναι στη δική μας την ευθύνη να τους δείξουμε τι σημαίνει αγάπη πάθος και σεβασμός. Πως να είναι ταπεινοί και συντροφικοί και να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι τα αστέρια είναι πολύ μακριά, είναι στον ουρανό. Δεν θέλω αστέρια, θέλω ένα γκρουπ με παίκτες που όλοι να παλεύουν για τον ίδιο σκοπό. Και το καλύτερο παράδειγμα, είναι τα νέα παιδιά που έρχονται μαζί μας. Η πρόοδος τους διαρκεί πολύ καιρό. Το έχουμε κάνει αυτό και σε άλλες ομάδες και δούλεψε καλά και τώρα είμαστε σε αυτό το πρόγραμμα αναφορικά με τους νέους ποδοσφαιριστές.

-Λιβάι Γκαρσία και Σέρχιο Αραούχο παίζουν ως δίδυμο στην κορυφή με έναν συγκεκριμένο και μοναδικό τρόπο. Αν πάει η ομάδα στη λογική ενός άλλου επιθετικού, όπως για παράδειγμα του Φαν Βέερτ, θα αλλάξει το στυλ γενικότερα;

Έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι και οι δύο επιθετικοί. Ο Γκαρσία είναι γρήγορος, δυνατός, πολύ καλός στον αέρα. Δείχνει να έχει καλή ψυχολογία, ηθικό και είναι ευτυχισμένος. Για μένα, είναι πολύ σημαντικός παίκτης. Πάρα πολύ σημαντικός. Ο Τομ τώρα ουσιαστικά φτάνει σε καλή φυσική κατάσταση για να είναι διαθέσιμος. Είναι γκολεαδόρ. Δεν έχει την ταχύτητα και τη δύναμη που έχει ο Γκαρσία, αλλά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά της εκτέλεσης και επίσης, μπορεί να πάρει κάποια ριμπάουντ μέσα στην περιοχή και να βάλει γκολ. Ο Τομ είναι πιο κλασικό 9άρι. Ο Λιβάι έπαιζε δεξιά, αριστερά, αλλά τώρα με εμένα έγινε το νούμερο 9 και όσο προχωράει ο καιρός θα γίνεται και πολύ καλύτερος. Οπότε σε λίγο καιρό θα πρέπει να του πούμε “σε παρακαλούμε, μείνε” (γέλια)!

-Είχατε πει σε παλαιότερη συνέντευξη σας ότι ο Γκαρσία πρέπει να εκραγεί…

Δεν θέλω να… εκραγεί άλλο. Θέλω να μείνει έτσι! (γέλια) Αν εκραγεί ο Λιβάι, θα σπάσει το ρεκόρ στις μεταγραφές. Γιατί είναι πολύ λίγοι παίκτες στην Ευρώπη με τα δικά του χαρακτηριστικά. Είναι ένας παίκτης που ακούει, ένας παίκτης ταπεινός που θέλει πάρα πολύ να μαθαίνει. Και αυτό τον κάνει ακόμα μεγαλύτερο. Απολαμβάνουμε πολύ που τον έχουμε στην ομάδα μας μπορεί να μας δώσει ακόμα περισσότερα. Είναι ένας παίκτης που σε κάθε παιχνίδι βρίσκεται μέσα σε ευκαιρίες για γκολ. Και αν καταφέρνει να κάνει γκολ όλες τις ευκαιρίες που δημιουργεί, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον κρατήσουμε εδώ. Οπότε μετά το πρώτο γκολ, ας… χάνει και κάποια ευκαιρία (γέλια).

-Βλέπετε άγχος στον Αραούχο στον τομέα του σκοραρίσματος, όπου τον βλέπουμε φέτος σε έναν άλλο ρόλο και να μην βάζει πολλά γκολ;

Έχω μιλήσει πάρα πολύ στον Αραούχο. Και το ξέρω ότι αυτό που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, ήταν βασικά να σκοράρει. Όμως τώρα, είναι η ψυχή της ομάδας. Κάνει τη δουλειά ενός ολοκληρωμένου παίκτη. Τώρα είναι ένας παίκτης που σκοράρει, δίνει ασίστ, τρέχει, ξανακερδίζει μπάλες, αφήνει την ψυχή του στο γήπεδο και του εξήγησα ότι εγώ προτιμώ αυτό το είδος παίκτη. Έχει αλληλεγγύη για τους συμπαίκτες του και ακόμα κι όταν πονάει, θέλει να προπονηθεί. Και πολλές φορές εμείς οι ίδιοι του λέμε να σταματήσει για να μην ρισκάρει την υγεία του, αλλά αυτός συνεχίζει. Η μενταλιτέ του είναι αυτή η ψυχή που θέλουμε και αυτό θέλουμε να κάνει. Και του λέω να είναι πάντα ήρεμος, γιατί θα σκοράρει σημαντικά γκολ σίγουρα.

-Πως βλέπετε το Μουντιάλ κι αν η Αργεντινή μπορεί να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Με την απόδοση που είχε στο ματς με την Αυστραλία έδειξε ότι είναι μια από τις ομάδες που μπορεί να παλέψει για το τρόπαιο. Ο λόγος είναι ότι έχει τον Μέσι, που κάνει τα πράγματα πολύ απλά για όλους τους άλλους στην ομάδα. Όλοι οι προπονητές, είναι ευτυχισμένοι όταν έχουν τον Μέσι και το ίδιο και οι συμπαίκτες του. Έπαιξαν με την Αυστραλία ένα πολύ ωραίο παιχνίδι και κέρδισαν και αυτό που βλέπω στην Αργεντινή, είναι ότι σε κάθε ματς προοδεύει και γίνεται καλύτερη. Τώρα η Αργεντινή, είναι στα προημιτελικά. Έχει την ιστορία της και θα πρέπει να περιμένουμε. Παίζει με έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο, την Ολλανδία. Η Ολλανδία παίζει πλέον με ένα διαφορετικό στυλ αλλά είναι πάντα επικίνδυνη.

-Μπορεί η Αργεντινή με αυτό το νεανικό ρόστερ να αντέξει την πίεση και με δεδομένο πως είναι το τελευταίο Μουντιάλ του Μέσι;

Οι άνθρωποι στην Αργεντινή ζούνε πάντα με την πίεση. Όταν πας στο Μουντιάλ με την φανέλα της Αργεντινής και παίζεις για παράδειγμα με την Αγγλία, νιώθεις ένας στρατιώτης που πολεμάς για τις Μαλβίνας (Νήσους Φώκλαντ). Και όταν οι πολιτικοί, δεν καταφέρνουν να κάνουν κάτι για την Αργεντινή, τότε οι παίκτες στο Μουντιάλ, έχουν την υποχρέωση να κάνουν το λαό ευτυχισμένο. Γιατί το ποδόσφαιρο, είναι ευτυχία και με αυτήν την ευτυχία, ξεχνάνε πως ζούνε σήμερα.
Το 90% των ποδοσφαιριστών στην Αργεντινή, είναι από τη μεσαία τάξη έως φτωχοί. Παίζουν ποδόσφαιρο επειδή τους αρέσει, αλλά παίζουν και ποδόσφαιρο για να σώσουν τις οικογένειες τους οπότε από την πρώτη στιγμή ζούνε με την πίεση. Δεν είναι πρόβλημα η πίεση για τους Αργεντινούς. Γι’ αυτό οι άνθρωποι, μπορούν να ανταποκριθούν και με ζέστη και με κρύο και με χιόνια και πάνω σε πέτρες. Στην Αργεντινή μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις καταστάσεις. Νομίζω ότι σε αυτό μοιάζουμε και με τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

-Πλην Αργεντινής, ποιες άλλες ομάδες βλέπετε να πηγαίνουν για τον τίτλο;
Πιστεύω στην Αργεντινή, μου αρέσει και η Βραζιλία. Η Γαλλία έχει τον Εμπαπέ, είναι ένας φανταστικός παίκτης. Και με την Πολωνία έβαλε δύο γκολ, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι είναι και ομάδα. Ακόμα δεν είμαι τόσο σίγουρος, ότι η Γαλλία, είναι τόσο ομάδα όπως είναι Αργεντινή και Βραζιλία. Και η Γαλλία, είναι ομάδα με πολύ ταλέντο και σπουδαίους παίκτες αλλά εξαρτάται πάρα πολύ από τον Εμπαπέ. Αν προχωρήσουν, θα παίξουν ημιτελικό Βραζιλία-Αργεντινή. Και όποιος περάσει θα είναι φαβορί.