https://template.vuinsider.com/

Page Nav

HIDE

BREAKING NEWS:

latest

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλμέιδα: Σεβασμός για μένα είναι να δείχνεις στον αντίπαλο ότι θέλεις να τον πατήσεις μέσα στο γήπεδο

  Ο Ματίας Αλμέιδα παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα, «sport24.gr», όπου μίλησε για πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το ποδόσφαιρο, για τ...

 


Ο Ματίας Αλμέιδα παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα, «sport24.gr», όπου μίλησε για πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το ποδόσφαιρο, για τη ζωή και φυσικά για την ΑΕΚ. Ο Αργεντινός προπονητής της Ένωσης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι σεβασμός είναι το να δείχνει η ομάδα του, στον αντίπαλο, ότι θέλει να τον πατήσει μέσα στο γήπεδο.

Ένα απόσπασμα της συνέντευξης έχει ως εξής: «Σε ελεύθερη μετάφραση Bushido στα ιαπωνικά σημαίνει "ο τρόπος των πολεμιστών". Επί της ουσίας, επρόκειτο για τον ηθικό κώδικα τιμής και ζωής που έπρεπε να διέπει την ζωή των Σαμουράι. Ο Αλμέιδα τον είχε επικαλεστεί όταν ανέλαβε τους Σαν Χοσέ Ερθουκέικς, λέγοντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην παρουσίασή του: "Η φιλοσοφία της ζωής μου εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο. Προσπαθώ να πορεύομαι με συγκεκριμένες αξίες. Και έχω μια πολύ συγκεκριμένη: ακολουθώ την ιστορία των Σαμουράι και εκεί υπάρχει ένας κώδικας τιμής, ο Bushido, στον οποίο και στηρίζω όλο μου το είναι". Δεν τον ανέφερε όταν ήρθε στην Ελλάδα, οπότε αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να εμβαθύνει πάνω σε αυτό το κομμάτι και να μοιραστεί μαζί μας αν εξακολουθεί να είναι ο φάρος του.

Η ιστορία των Σαμουράι είναι από αυτές που μου αρέσουν πολύ, ανέκαθεν την υιοθετούσα.

Σε αυτούς βρήκα τον Bushido, τον ηθικό κώδικά τους που περικλείει τις πηγές των επτά αρετών που θαυμάζονταν περισσότερο από τον ιαπωνικό λαό: ακρίβεια, θάρρος, καλοσύνη, ευγένεια, ειλικρίνεια, τιμή και πίστη.

Είναι ένας τρόπος ζωής με άξονα το ήθος. Στη σημερινή ζωή είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις με τις αρχές των Σαμουράι.

Αυτό που εγώ προσπαθώ να κάνω, με τον τρόπο μου, είναι να τον εφαρμόσω στα γκρουπ, στις ομάδες μου, να ζουν μαζί με αυτές τις αρχές. Υπάρχουν εκείνοι που θα το καταλάβουν και εκείνοι που δεν θα μπορέσουν, αυτοί που θα πιστέψουν σε αυτό και άλλοι που θα τον προσπεράσουν.

Σε όλα τα clubs που έχω πάει, έμεινα για πολύ καιρό. Στα αποδυτήρια, στο Σαν Χοσέ, έχουν κρατήσει έναν τρόπο για το πώς πρέπει να δουλεύεις στις προπονήσεις και τι πρέπει να κάνεις για να είσαι σωστός άνθρωπος.

Μου αρεσει να σέβεται ο ένας τον άλλον, να διασκεδάζουν οι παίκτες με αυτό που κάνουν, να σέβονται τους αντιπάλους τους, αλλά ταυτόχρονα να θέλουν να τους πατήσουν μέσα στο γήπεδο.

Σεβασμός για μένα είναι να δείχνεις στον αντίπαλο ότι θέλεις να τον πατήσεις μέσα στο γήπεδο

Πρέπει να δουλεύεις με αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια και αγάπη. Κάθε φορά που μπαίνω εδώ, στο προπονητικό μας κέντρο, νιώθω ότι περπατάω σε έναν ναό του ποδοσφαίρου.

Για να είναι όμως πράγματι ένας ναός, θα πρέπει να τον βλέπουμε έτσι όσοι είμαστε εδώ, ταυτόχρονα. Και το πιο βασικό είναι να το καταλάβουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές πως πάνω από όλα, θα πρέπει να διασκεδάζουν με αυτό που κάνουν, να το απολαμβάνουν.

Ένας τρόπος που χαρακτηρίζει τη ζωή μου, είναι να αντιμετωπίζω όλους ως ίσους. Σέβομαι κάθε άνθρωπο.

Η συμπεριφορά μου δεν αλλάζει αν κάποιος έχει βάλει 70 γκολ ή αν έχει βάλει ένα γκολ, γιατί ήμουν κι εγώ παίκτης και θυμάμαι πως θα ήθελα να μου φέρονται

Δεν μετράω τα άστρα, είναι εκεί ψηλά στον ουρανό και δεν μπορείς να τ' αγγίξεις. Επίσης, δεν έχω δει ποτέ μου έναν άνθρωπο που να περπατάει στον αέρα.

Την ημέρα που θα τον δω να πατάει πάνω από το έδαφος, τότε ίσως αλλάξω την κοσμοθεωρία μου. Ή αν δω κάποιον να περπατάει πάνω στο νερό, θα πω ότι αναστήθηκε, επέστρεψε.

Έως τότε, όλοι θα κάνουμε τα ίδια πράγματα, κάθε μέρα. Πηγαίνουμε στην τουαλέτα, πίνουμε νερό, κοιμόμαστε, τι σε κάνει λοιπόν να νιώθεις διαφορετικός από τους άλλους;

Πως θα παίξετε σωστά όλοι μαζί αν εσύ νομίζεις ότι είσαι κάτι περισσότερο από τους άλλους; Μπορείς στο ποδόσφαιρο να παίξεις με 5 όταν οι άλλοι είναι 11;

Όλοι χρειάζονται και όλοι έχουν ένα ρόλο, το δικό τους ρόλο.

Αυτό που λέω στους παίκτες μου είναι ότι αν θέλεις λόγω ναρκισσισμού να κάνεις κάτι μόνο για σένα, τότε έχεις επιλέξει το λάθος άθλημα

Μπορείτε κάλλιστα να παίξετε μποξ, τένις, πάντελ, να πάτε εκεί που είστε ένας εναντίον ενός.

Αυτό το άθλημα έχει να κάνει με ομάδα, όπου ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι για το σύνολο».

Αυτές είναι αρχές που προσπαθώ να μεταδώσω, εγώ ζω το ποδόσφαιρο με πολύ πάθος και αφιερώνω σε αυτό πάρα πολύ χρόνο.

Αν υπήρχε κάτι που έψαχναν οι Σαμουράι, ήταν αυτή η τελειότητα που δεν υπάρχει, μέσω των επαναλήψεων

Όπως εκείνος που πετούσε το βέλος 1.000 φορές μέχρι να φτάσει στον τρόπο που θα τον βοηθούσε να βρει το στόχο, έτσι και το ποδόσφαιρο είναι μια διαρκής επανάληψη ασκήσεων.

Αν δεν έχεις καλό αριστερό όμως δουλεύεις συνέχεια με αυτό, τότε θα το βελτιώσεις. Όπως ισχύει με κάποιες κινήσεις, αν τις κάνεις με αφοσίωση στην προπόνηση, θα τις κάνεις και στο παιχνίδι.

Όταν ένα πράγμα το ζεις με αγάπη, με πάθος, με επανάληψη, τότε είναι πολύ δύσκολο να μη βγει σωστά. Αν δεν πάει καλά, τότε θα συμβαίνει γιατί πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο, με την ίδια ένταση, με την ίδια αγάπη.

Αλλά το σίγουρο είναι ότι το μυαλό σου θα είναι καθαρό, η συνείδησή σου γαλήνια γιατί θα ξέρεις ότι τα έχεις δώσει όλα.

Όταν οι ομάδες τα υιοθετούν όλα αυτά, τότε εξελίσσονται σε ομάδες που δεν χάνουν

Όμως, προφανώς, αυτό προϋποθέτει χρόνο, γι' αυτό και τον ζητάω. Δεν μου αρέσει, επίσης, να λέω ψέματα, αποκλείεται να υποσχεθώ ποτέ κάτι το οποίο ξέρω ότι δεν θα το εκπληρώσω.

Τώρα, αν μου δώσουν χρόνο, ξέρω ότι θα μπορέσω να εκπληρώσω κάποια πράγματα, να καταφέρουμε κάποια πράγματα.

Όλη αυτή η φιλοσοφία είναι μέρος της ζωής μου, ζω και σκέφτομαι, ζω και αναλύω.

Από τη στιγμή που επέστρεψα στο ποδόσφαιρο είχα αποφασίσει ότι θα το κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχει κάτι σημαντικό που λείπει από τη ζωή που κάνουμε σήμερα και αυτό είναι οι αξίες.

Εμείς που είμαστε προπονητές, εμείς που θεωρητικά είμαστε καθηγητές, κάτι σαν δάσκαλοι, αν δεν προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε κάποιες αξίες είναι σαν να αποδεχόμαστε και να επιβεβαιώνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, αλλά εμείς τα αφήνουμε όπως είναι.

Εγώ δεν προσπαθώ να αλλάξω κάτι στο ποδόσφαιρο, δεν λειτουργώ έτσι.

Θέλω να αισθάνομαι όμως καλά με τον ίδιο τον εαυτό μου, με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω.

Κάθε φορά που μιλάω στους παίκτες, το κάνω μέσα από την καρδιά μου, ποτέ δεν έχω ετοιμάσει από πριν κάτι που πρέπει ή που θέλω να πω.

Υπήρξα ποδοσφαιριστής και ξέρω ότι στους παίκτες δεν αρέσει καθόλου να ακούν ψέματα, θέλουν να τους λες την αλήθεια κατάμουτρα

Δεν είχα ποτέ έναν προπονητή όπως είμαι εγώ, ίσως γι' αυτό να έγινα αυτός που είμαι.

Δεν θυμάμαι ποτέ έναν προπονητή, μα ούτε έναν όμως, να μου είχε πει, "Ματίας, βγες στο γήπεδο και διασκέδασέ το".

Κι αν υπάρχει μια φράση που εγώ λέω συνεχώς στους παίκτες μου είναι "παιδιά, μπείτε μέσα και απολαύστε το, είναι το πιο όμορφο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Δουλέψτε, ρισκάρετε, κάντε τα όλα ως ομάδα, αλλά πρώτα απ' όλα, απολαύστε το'".

Δεν το λένε πολλοί αυτό, σε μένα προσωπικά δεν είπε ποτέ κανένας.

Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν το άκουγα έστω και μία φορά αυτό, όσο έπαιζα ποδόσφαιρο.


Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ: «sport24.gr».